Z okazji 9 urodzin Browaru Stu Mostów, z dumą prezentujemy Wam wyjątkową serię piw urodzinowych! To nie tylko kolejna rocznica — to wyjątkowy moment, który chcemy uczcić poprzez stworzenie czegoś wyjątkowego. Dlatego zanurzamy się głęboko w sztukę piwowarską, by dostarczyć Wam niezapomniane doznania smakowe.
Nasza pierwsza propozycja to połączenie dwóch Imperialnych Stoutów, starannie dojrzewających w naszym Barrel Roomie. Połączyliśmy leżakowanego przez ponad 2 lata w beczkach po Buffalo Trace Pastry Imperial Stouta z Double Mash Imperial Stoutem, który spędził blisko rok w beczkach po Jim Beam oraz Wild Turkey.
Intensywność, moc i gęstość to tylko niektóre cechy, które wyróżniają oba te trunki. Jeden z nich powstał dzięki użyciu ogromnej ilości słodów i długiemu gotowaniu, co zaowocowało wysokim ekstraktem. Drugi z kolei został poddany technice „double mash”, czyli podwójnego zacierania, co dodatkowo podkreśla jego wyjątkowy charakter.
Po dwóch latach leżakowania piwa zyskały nuty wanilii, dębu i szlachetnego alkoholu, tworząc harmonijną mieszankę z delikatniejszymi nutami kokosa i bourbonu pochodzącymi od krócej leżakowanego stouta.
W tej wersji odnajdziesz intensywne nuty ciemnej deserowej czekolady i kawy, uzyskane dzięki infuzowaniu piwa ziarnami kawy (odmiany Salwador Apaneca) oraz kakaowca (odmiany Sao Tome). Całość została doskonale uzupełniona syropem klonowym, podbijającym karmelowe i deserowe smaki, tworząc niezapomnianą symfonię smaków.
STYL
Imperial Stout BBA
Słód: jęczmienny, laktoza